"MASTER DISTRIBUTOR"
společnosti DMT SHARP
pro Českou republiku


Ostření nožů

Na otázku jak a čím nejlépe bez speciální přípravy ostřit (v češtině je zažitý i výraz brousit) nože, resp. chladné zbraně, nelze odpovědět jedním slovem, ba ani jednou větou. Existuje totiž několik více či méně vhodných technologií a mnoho různých prostředků, pomocí nichž lze tuto činnost realizovat. Vyloučíme-li v první řadě nejrůznější „systémy“ koleček všelijak vzájemně zapasovaných, mezi jejichž obvody proháníme podélně břit svého až do té doby kvalitního řezného nástroje a ve druhé řadě vyloučíme mechanické brusné kotouče, obvykle nechlazené, kde základem snažení brusiče bývá obvykle likvidace estetické krásy plochy čepele. Zbývají tři manuální metody ostření, které však při troše trpělivosti, minimální manuální zručnosti, ale dobré znalosti souvislostí mezi použitými materiály ostřících kamenů, materiály čepelí a použitými úhly ostření, přinášejí slušné výsledky a při určitých praktických zkušenostech dokonce výsledky vynikající.

Jde o ostření pomocí

  1. plochých (lavicových) kamenů,
  2. tyčových kamenů,
  3. úhlových souprav.

Ostření na plochých (lavicových) kamenech

Jde o nejefektivnější způsob ostření, který ovšem ve špičkovém provedení vyžaduje delší realizační praxi.

Ostření na tyčových kamenech

Jde o relativně jemný způsob ostření, který nevyžaduje žádnou zvláštní praxi ( s výjimkou ostření na ocílce).

Ostření pomocí úhlových souprav

Tato metoda je vhodná pro toho, kdo raději svěří úhel ostří přípravku, jenž zajistí požadované parametry.




Tvorba webových stránek eBRÁNA s.r.o. Webové stránky a kvalitní CMS