"MASTER DISTRIBUTOR"
společnosti DMT SHARP
pro Českou republiku


Diamantové brousky DMT - novinky r. 2003

DMT® Diamond Machining Technology Inc. - ostřiče nožů nové generace

DMTJe nesnadné posoudit úspěšnost výrobků, nejsou-li k dispozici objektivní kritéria. V nožířství je míra úspěšnosti odvozována od počtu získaných tzv. BLADE MAGAZINE AWARDS, což jsou ceny, které uděluje každoročně nejprestižnější nožířský časopis na světě - BLADE. Jde tedy o jakési nožířské Oscary, které se slavnostně předávají u příležitosti nejvýznamnější nožířské výstavy BLADE SHOW. 6 DMT awardsCeny jsou udělovány v nejrůznějších kategoriích (podobně jako u Oscarů), přičemž ostřiče nožů jsou zahrnuty do skupiny "Knife Accessory" (příslušenství nožů). Z tohoto klání vychází v uvedené kategorii historicky absolutně nejúspěšněji právě firma DMT® (Diamond Machining Technology, Inc.). V tomto článku jsou popsány ty ostřiče, které dosáhly ve své kategorii na vítězství.

Revoluční přípravek na ostření zubovitých částí ostří nožů V roce 1994 získali DMT BLADE MAGAZIN AWARD za tehdy revoluční přípravek na ostření zubovitých částí ostří nožů z řady DIAFOLD® FOLDING FILES (zavírací pilníky). Do té doby měly ostřiče zubů trojúhelníkový profil. Práce s nimi byla vskutku obtížná, neboť k ostření lze použít pouze hranu (nikoliv plochu). Řešení pomocí kruhového profilu, který se kónicky mění, umožňuje použití vhodné plochy ostřiče na nejrůznější velikost zubů. Nahlédnete-li do nejnovějšího katalogu PARFILEX AG. zjistíte, kolik výrobců ostřičů přejalo toto pokrokové řešení od DMT. Kónický design ostřičů DMT na zubovité ostří má v nejužší části průměr jen 1,5 mm, aby bylo možné ostřit i nejmenší zuby. Tento brousek má při správném používání velmi dlouhou dobu životnosti a umožní nejlepší a nejrychlejší naostření i v případě těch nejtvrdších ocelí. Ostřiče modelu FSK se vyrábějí ve třech zrnitostech, velmi jemný, jemný a hrubý. Rukojeť vyrobená z tvrdého polykarbonátu slouží po svém sklopení jako pouzdro, podobně jako u nožů typu " motýlek". Tento brousek lze použít i k ostření krátkých standardních ostří a filetovacích nožů.

Rok poté excelovali DMT na BLADE SHOW opět, tentokrát získali BLADE MAGAZIN AWARD za řadu ostřičů Diamond Mini-Sharp®. Tyto brousky řady F70 poskytují dokonalé ostří nožů při outdoorových aktivitách. Táborníci, horolezci a další nadšenci pro turistiku mají od té doby, tj.od roku 1995 příležitost mít neustále při sobě brusný nástroj vysoké kvality pro svůj kapesní nůž. Tento malý brousek dokáže během okamžiku dokonale naostřit váš nůž kdykoliv je jen třeba. Má délku 70mm monokrystalického diamantového povrchu. Nic nedokáže tak rychle a účinně naostřit dokonce i ty nejtvrdší nerezové či vysokouhlíkové čepele taktických zavíracích nožů, armádních nožů, seker na led a jiné tábornické výkony než diamant. Všechny typy diamantových kamenů od DMT mohou být použity buď suché nebo s trochou vody pro lubrikaci - nikdy žádné oleje!

Pro svou nízkou hmotnost a při velikosti balíčku žvýkaček je Mini Sharp® ideálním doplňkem na ty nejdelší tůry a zároveň se nemusíte obávat jeho zničení. Můžete ho v pohodě připevnit k zipu bundy či ke svému přívěsku na klíče. Ostřiče Mini-Sharp® se vyrábějí ve čtyřech základních zrnitostech (extra hrubý – X, hrubý – C, jemný – F a extra jemný – E). Verze se žlábkem pro ostření rybářských háčků pak v zrnitostech C,F.

 Alinger™V roce 1996 přišlo další ocenění. BLADE MAGAZIN ACCESSORY - Of - The Year AWARD získali DMT za přípravek pro úhlové ostření, Alinger™. Diamond Alinger Kit je řešením pro ty, kteří chtějí dosáhnout vysoké estetické kvality výbrusu ostří u všech typů čepelí. Princip ostření spočívá v tom, že brusný kámen upnutý ve vodítku je veden přes ostří v definovaném úhlu, který si zvolíme (nastavíme). Tímto způsobem lze získat definovaný břit, aniž je jakýmkoliv způsobem esteticky poškozen povrch čepele.  Alinger™Aplikuje se brusný kámen dlouhý cca 10cm, což je délka, která umožní rychlé a přesné naostření. Speciální úchopný mechanismus vodítka umožňuje rychlé zasazení a vyjmutí kamene dokonce i vlhkýma rukama. Do vodítka je možné zasadit jakýkoliv DMT kámen řady A4, takže lze sestavu (sadu) doplňovat dle potřeby.

Klema na uchopení čepele je vyrobena z polykarbonátu tvrzeného skelnými vlákny, díky čemuž přečká bez problému léta používání. Díky zavinovacímu pouzdru je možné uchovat všechny komponenty pohromadě i při použití v polních podmínkách. Alinger je k dispozici s několika verzích viz www.noze-brousky.cz.

Double Sided Diamond Diafold®Již v roce 1998 byli DMT oceněni znovu. Tentokrát BLADE MAGAZIN AWARD za příslušenství získal přípravek Double Sided Diamond Diafold®. Tato oboustranná verze základního modelu Diafold® má z každé strany aplikován jeden brusný kámen o délce cca 10cm. Toto řešení poskytuje opravdovou univerzálnost a flexibilitu.

K dispozici jsou tyto kombinace :extra extra jemný/ extra jemný, extra jemný/jemný; jemný/hrubý; hrubý/extra hrubý. Použitím hrubšího kamene jako prvního a jemnějšího hned posléze lze dosáhnout opravdu dokonalého ostří. Oba kameny jsou k sobě těsně připevněny, aby nedošlo během procesu ostření k nepředvídaným problémům při manipulaci s přípravkem. Ramena rukojeti jsou vyrobena z tvrdého polykarbonátu a slouží po svém sklopení jako pouzdro.

Roky 2002 a 2003 patří ostřičům Diamond Mini-Home™, kdy DMT získali další BLADE MAGAZIN AWARD za nejlepší nožířské příslušenství roku (2002) a byli vybráni jako jediná firma z USA, která obdržela cenu za inovaci na veletrhu Practical World v Kolíně nad Rýnem (2003). Tentokrát hlasovali návštěvníci pro nejpokrokovější výrobek, vystavený na veletrhu. Diamond Mini Hone Kit představuje tři jednoduché nástroje o velikosti 19 mm x 178 mm x 5 mm, charakteristických barev, které představují základní zrnitosti. Tyto nástroje mají absolutně univerzální použitelnost. Od tvarování raznic, přes ostření nůžek, dlát a jiných dřevařských nástrojů až po nože. Mini-Hone Kit lze považovat za jeden z nejuniverzálnějších ostřičů v současnosti.

Zbývá dodat, že BLADE SHOW 2003 přineslo DMT další vítězství v kategorii příslušenství nožů, tentokrát se však firma vydala na cestu inovace keramických ostřičů. To je však již úplně jiná kapitola, zdá se, že bude stejně úspěšná, jako ta předcházející, diamantová.

Zpět