"MASTER DISTRIBUTOR"
společnosti DMT SHARP
pro Českou republiku


Diamantové brousky DMT - novinky r. 2005

DMT® Diamond Machining Technology Inc. - ostřiče nožů nové generace

DMTProtože firma DMT zavadí do svého sortimentu stále nové výrobky, přinášíme vám další porci novinek za uplynulé období. V roce 2003 firma DMT® pohltila společnost vyrábějící technickou keramiku. Výsledkem tohoto spojení je zavedení výrobků z keramiky na bázi oxidu hlinitého pod značkou DMT®. Velikost zrna keramických výrobků je 7 mikrometrů (tedy o něco jemnější než zelený diamantový brousek).

Diafold® Ceramic Serrated Knife Sharpener (CFSK)

Prvním výrobkem nové řady byl keramický brousek na zubatá ostří Diafold® Ceramic Serrated Knife Sharpener (CFSK) - je tvořen kónickou keramickou tyčinkou, kterou lze skrýt v přetáčecí rukojeti. Kónus ve své vrchní části umožňuje ostřit menší zuby (1,6 mm) a v dolní části pak ostří zuby větší (6,4 mm). Délka tyčinky je 100 mm, otevřený měří 240 mm, 125 mm zavřený. Hned po svém uvedení se stal tento ostřič nositelem ceny The BLADE Show Accesory of The Year 2003.

Diamond-Ceramic Triangle Sharpener Později byla zavedena keramická ocílka Ceramic Steel (CS2) s délkou pracovní části 300 mm s plastovou rukojetí (126 mm) černé barvy. Diamond-Ceramic Triangle Sharpener (CDT62) je univerzální ostřící nástroj se základem tvořený keramickým hranolem trojúhelníkového průřezu. Je to nástroj "šest v jednom": strany hranolu jsou tvořeny plochami z keramiky,a jemného (červený - fine) a hrubého (modrý - coarse) diamantového povrchu, a hrany mají tři různé radiusy pro ostření různě zaoblených povrchů (zubatá či dutá ostří). Délka držadla 120 mm, ploché pracovní části 150 mm, poloměry zaoblení hran 1,60 mm, 3,18 mm, 4,78 mm.

Kit na úhlové ostření Aligner™V roce 2005 představila firma DMT® inovaci svého kitu na úhlové ostření Aligner™. Sada byla doplněna o keramickou ostřící destičku shodných rozměrů jako diamantové, takže se upíná do stejného držáku. K sadě je jako volitelné příslušenství dodávána i kónická diamantová ostřící tyčinka s vodítkem pro úhlové ostření zubatých čepelí. S ohledem na velkou oblibu nožů s esovitě prohnutým ostřím nabízí DMT možnost úhlového ostření i v tomto případě. Nástroj je tvořen půlválcem o větším poloměru s povrchem diamantového brusiva, který je opatřen vodítkem pro zachování úhlu ostření. Posledním vylepšením, kterým lze sadu pro úhlové ostření Aligner doplnit je kovová vložka do plastového upínacího přípravku. Tato vložka umožňuje upevnit i nože se silnou čepelí a ostřit tak i mohutné nože. Tyto nové doplňky kitu Aligner lze dokoupit buď samostatně nebo v předpřipravených sadách s různou kombinací jednotlivých dílů (od "startovací" minisady s držákem pro upevnění čepele pro úhlové ostření, jednoho ostřícího diamantového kamene a držáku na kámen (AKF), po kompletní sadu držáku a 4 diamantových ostřích kamenů, keramického brousku, diamantové ostřící tyčinky na zubatá ostří a diamantového přípravku na esovitě dutá ostří)..

Barevné rozlišení diamantových ostřičů dle velikosti zrna

Černá barva - extra hrubý 60 mikronů, zrnitost 220 mesh, vhodný pro vybroušení zcela nového ostří u poničených nožů a nástrojů. Vhodný rovněž k ostření nástrojů na sekání jako jsou sekyry nebo čepele nožů travních sekaček.

Modrá barva - hrubý 45 mikronů, zrnitost 325 mesh, rychle obnoví ostří na zanedbaných nebo opotřebovaných nožích a nástrojích. Výborný na zahradní nářadí, sportovní nože, nůžky a obecné nářadí.

Červená barva - jemný 25 mikronů, zrnitost 600 mesh, ideální pro dosažení vskutku velmi naostřeného ostří u kvalitních nožů, dřevozpracujících nástrojů, které jsou pravidelně používány.
Zelená barva - extra jemný 9 mikronů, zrnitost 1200 mesh, pro dohlazení ostří u velmi kvalitních nožů a dřevozpracujících nástrojů. Doporučuje se používat po naostření na jemném kameni.

Keramika - bílá barva - 7 mikronů,